id

Eller nagypapám képzeletbeli levele feleségének Zirkelbach nagymamámnak

Drága Mariskám!

A Jó-Isten áldja meg rendkívüli kedvességéért, melyet legutóbbi találkozásunk alkalmával is éreztem, még a nyáron!

Ön mindig olyan nagy hatással van Maga körül az emberekre, hogy nincs, aki ne venné észre önzetlen segítőkészségét, szorgalmát, okosságát, hatalmas emberszeretetét, különleges szolgálatkészségét. Ez örömömre, minden pillanatban erős Istenszeretetével és hitével van átitatva.

Nagy terveim vannak kettőnkről, ezt szeretném megosztani Kedvesem ezekben a sorokban, a messzi távolból, Párizsból. Ide is azzal a szándékkal utaztam, hogy öt év alatt a Renault gyárban megkeressek és összegyűjtsek annyi pénzt, amivel megalapozhatjuk jövőnket. Már négy éve szeretjük egymást. Tud még várni Kincsem, Cziprusfürtöm még egy hosszú évet? Addigra jönne össze a szükséges pénz. Minden keresetemet megtakarítom, kizárólag csak a legszükségesebb kiadásokra költök, szerényen élek itt francia honban. Minden nehéz munkát bevállalok nagy közös célunk érdekében.

Hozzám jönne feleségül vezérlő Csillagom, délceg bűvös Paripám jövő ilyenkor?

Szeretett kis falunkban, Budaörsön, közösen Önnel, szeretnék létrehozni egy kötő üzemet. Itt munkát adhatnánk a falu dolgos asszonyainak, hogy könnyítsünk a rátermett, derék családok életén. Mindenki megszabadulhatna a szőlőművelés, baracktermelés, a mezőgazdaság nehéz földműves igavonásától, vagy nem kellene bejárnia a székes fővárosba cselédmunkára. Egyszer s mindenkorra vége lenne a piacozás monoton, kis haszonnal járó, megterhelő málházásainak és az éhbérért történő napi robotnak is. Szerelmem! Tanulja ki e mesterség minden csínját-bínját!

Mit gondol kedves Mariskám, találkozna ez a szép terv a rokonaink és barátaink elképzeléseivel is?

Alig várom már a pillanatot, amikor újra karjaimban ölelhetem és csókolhatom. Mindenről Ön jut eszembe, minden perc az újratalálkozás vágyával tölt el. Nagyon hiányzik Rózsaszálam! Ha jön a tavasz, ültessen rozmaringot!  Csak az éltet, hogyha minden sikerül, együtt nevelhetem majd boldog családban gyönyörű gyermekeinket a világ legszerethetőbb és legkiválóbb teremtményével. A Maga különleges lénye, szikrázó fénnyel és melegséggel tölti be az álmok otthonát!

Minket a Jó-Isten is bizonyosan egymásnak teremtett, ezt akár égi jelekből is kiolvashatjuk. Gondoljon csak nevünk jelentésére. A sváb Eller, égerfát jelent, melynek kedvenc élettere a vízpartok mentén van, az Ön neve, a Zirkelbach, pedig iránymutató cirkáló patakot jelöl.  Kérem, hogy mutassa meg nekem is a helyes irányt! Szomjazva esdeklem gyöngyöző szaváért.

Szerelmünk biztos tudatában, elszoruló szívvel várom őszinte válaszát mihamarabb!

Párizs, 1927.február 29.

Szeretettel:

Eller Pál

Tags: No tags