Apai szeretettel és japán BoosterJettel az álmok megvalósulásáért

 „Ez az a Suzuki, melytől élhetőbb lesz a Világ(a)”

Eller Mária novellája (2019. március 6.)

Apai szeretettel és japán BoosterJettel az álmok megvalósulásáért

Melinda diplomamunkáját az egyetemen arról írta, hogy mit tesznek 2019-ben a fenntartható világ fejlődésének megóvása érdekében a Suzuki autógyár japán fejlesztő mérnökei. Kislányom! Menjünk ki Budaörsre és köszönjük meg a Suzuki Világ szalon munkatársainak, hogy segítséget nyújtottak az anyaggyűjtésben, kiválóan sikerült szakdolgozatodhoz.  Mutassuk meg nekik Summa cum laude minősítésű okleveled és adjunk át nekik egy kétnyelvű tiszteletpéldányt diplomamunkádból. – szólította meg lányát István. Rendben, örömmel, ezért is köttettem be belőle még egy plusz példányt – válaszolta Melinda.

A budaörsi autókereskedés szalonjába belépve első pillantásra az tűnt fel a lánynak, hogy minden megváltozott, újjászületett mióta utoljára járt itt néhány hónappal ezelőtt. Valahogy modernebb lett, még barátságosabb, letisztultabb formákkal és színekkel, új bútorokkal és berendezési tárgyakkal. A hatalmas csarnok egyik falára vetítve a háttérben egy japán télikert látványos fotójával a következő felirat volt olvasható. „Ez az a Suzuki, melytől élhetőbb lesz a Világ(a)! A világot nem apáinktól örököltük, hanem gyermekeinktől kaptuk kölcsön!” Aztán rögtön arra lett figyelmes, hogy a főbejárattól alig néhány méterre egy hatalmas rózsaszín szalaggal átkötött piros SX4 S-Cross áll.  A kocsin körös-körbe futó fényes selymen ezt a feliratot olvasta: BoosterJet motorral kedves lányomnak Melindának szeretettel szép diplomájáért.

 Ekkor örömteli hálás mosollyal hirtelen apukájára pillantott. – Kislányom! Nem erre gondoltál, amikor 23. születésnapodon elfújtad a gyertyát? – kérdezte apja az álmélkodó leányzótól.

Melinda szeme sarkából kigördült egy könnycsepp és boldogan válaszolt. Drága apukám! Te mindig valóra váltod álmaimat és olvasol a gondolataimban is! Elárulom neked, hogy csak azért tanultam ilyen jól az egyetemen, hogy neked örömöt szerezzek.

Ebben a pillanatban hangos csaholásra lettek figyelmesek. Hirtelen a kávégép felől feltűnt egy vöröses bundájú bájos chau-chau kiskutya. Nyakörvén pedig ott lengedezett a kocsi slusszkulcsa. Melinda meglepődve kiáltotta el magát: – De hiszen ez volt a másik kívánságom! Lilinek fogom hívni. Ezzel az új kocsimmal jó messzire vihetem majd kirándulni a hegyekbe. Nagyon régi vágyam teljesült be hirtelen akárcsak a mesékben. Először apukáját ölelte át és ekkor nagy puszi csattant, majd újdonsült kedvencét, Lilit is vidáman magához vonta.

István azt indítványozta, hogy Melinda és Lili kutya üljenek csak be az autóba és próbálják ki, ő addig elintézi a papírokat. A lány vidáman maga mellé ültette a kisállatot, aki azonnal hallgatott gazdájára és békésen kigördültek a telepről. A fiatalság szédítő erejét érezte ekkor Melinda teljes testében, egy kör után az autókereskedés közelében nem volt kedve visszafordulni. A gázra lépett és a Csiki-hegyen a Törökugratóig meg sem állt. Ott leállította a turbómotort, mely eddig is csöndesen dolgozott és nagy erőt diktálva tette a dolgát. De jó vezetni ezt az autót, gondolta magában az ifjú nő.  Most vette észre, hogy kiskutyája menetközben álomra szenderült. Behunyta ő is szemét és néhány pillanat alatt elaludt.  

Álmában három éltűvé vált alatta a kocsi, a földön, a vízen és a levegőben is száguldott vele. Amikor a kék-bordó iskola sportpályája fölé ért, kislánykává fiatalodott vissza és nagyon élvezte a repülést. A kosárlabda pályán elevenen játszottak lent a gyerekek.

Lili kutya mellett megpillantotta régi-régi kosárlabdáját, melyet kisgyerekként dedikáltatott egy izgalmas győztes meccs után az iskolai nagy csapat minden tagjával.  Ide bátyja vitte el, ő ekkor úgy érezte, ez olyan jó mérkőzés volt, mintha a Chicago Bulls játékát látta volna.

 A levegőben a tornapálya fölött álló Suzukiból fölülről dobta be a gyűrűbe a labdát. Pontosan betalált, a földről visszapattanó labdát a pályán játszó gyerekek nevetve kapták el. A gömb ekkor nagy meglepetésükre kezükben kis földgolyóvá változott. A diákok szája tátva maradt a csodálkozástól, mert az élet nyüzsgő sokszínűségét látták maguk előtt. Ahogy minden vitalitással telve kizöldül a szárazföldön, a tengerek kristálytisztasággal ragyognak, a napfény éltető ereje mindent áthat. Az égi vizeken megjelent egy felirat, melyet az egyik kisfiú hangosan kibetűzött a társainak: ilyen lesz majd az újjáteremtett világotok. 

Ekkor Lili kutya kedvesen vakkantott és nagyot nyújtózkodott. Melinda ezen a ponton ébredt fel a mély szendergésből és hirtelen észbekapott.  Apukája, István már biztos várja, talán aggódik is érte, hol maradnak ilyen sokáig a próbakörön. Előbb megvárta, míg felmelegszik a motor és máris útnak indultak. Ezért érdemes volt tanulnia,-  gondolta -, lehet, hogy jövő félévben beiratkozik majd egy másik egyetemre? Most hirtelen elkezdték érdekelni a műszaki dolgok is. Ezen keresztül talán ő is tehetne az élhetőbb világért? 

Tags: No tags

Comments are closed.